epilepsies-epileptiques.com merupakan blog informasi terkini semoga kalian bisa mendapatkan informasi menarik dari blog ini.

Rabu, 13 April 2022

Kenaikan Harga Rumah: Peluang Buat Kerajaan

SEJAK awal tahun lepas, wargaMalaysia sudah dikejutkan menggunakan amaran bahawa harga tempat tinggalakan meningkat menggunakan mendadak.

Ini berikutan kenaikan harga barang-barang binaan yang menyumbang kepada kos pembangunan hartanah.

Contohnya harga bar keluli (steel bars) sudah semakin tinggi 20 peratus berbanding setahun yang kemudian. Harga purata bagi setiap tan metric kiniadalah RM3,910 berbanding RM3,258 pada bulan Mei 2021.

Sementara harga simen turut mencatatkan peningkatan sebesar 12.dua peratus buat tempoh yang sama. Pada bulan Mei 2021, harganya merupakan RM18.61 buat setiap 50 kilogram (kg) tetapi hari ini RM20.89 buat setiap 50 kg.

Kenaikan yang sama jua berlaku dalam bahan-bahan binaan yg lain dengan peningkatan 2.7 peratus buat kelengkapan sanitari (sanitary fittings) dan 14.4 peratus bagi batu-bata dan tembok buat tempoh dua tahun sejak Januari 2020.

Walaupun kenaikan harga barang binaan sudah berlaku sebelum ini namun satu kajian menerangkan kenaikan buat 2 tahun yg lepas merupakan lebih mendadak. Contohnya telah berlaku peningkatan harga untuk keluli, kaca & logam sebanyak 28.8 peratus, 25.8 peratus dan 24.1 peratus sejak bulan Januari 2020. 

Walhal buat tempoh dua tahun dari Julai 2017 sampai Disember 2019, peningkatannya merupakan lebih perlahan iaitu dalam 9.8 peratus, 1.dua peratus & 7.5 peratus.

Kekurangan energi kerja terutamanya pekerja-pekerja asing turut akan memberi kesan kepada harga rumah di negara kita.

Sudah tentu perkembangan ini merupakan satu liputan tidak baik bagi mereka yg ingin memiliki kediaman sendiri. Sebelum kenaikan ini berlaku, ramai menurut masyarakat Malaysia telah menghadapi kasus buat menjadikan virtual mereka satu fenomena. Justeru apabila sesuatu nir dilakukan telah tentu asa mereka akan hancur hancur. Terdapat pihak yang meramalkan kenaikan harga rumah sehingga 20 peratus.

Memang tidak dapat dinafikan kerajaan perlu melakukan sesuatu jika mahu melihat golongan berpendapatan rendah & sederhana rendah memiliki kediaman mereka sendiri. Tetapi bagaimana? Harga keperluan harian pun nir menentu, bagaimana hendak mengawal harga bahan binaan?

Adakah kerajaan perlu memberi subsidi buat bahan-bahan binaan sepertimana petrol, diesel & minyak masak? Jika ini dilakukan manfaat belum tentu akan diterima oleh sasaran yang sepatutnya kerana bahan-bahan binaan buat pembinaan kediaman kos tinggi jua akan menikmati subsidi ini. Malah kediaman kos tinggi akan menerima lebih banyak subsidi kerana kuantiti bahan binaan yg lebih tinggi berdasarkan kediaman mampu milik.

Subsidi yang diberikan nir akan hingga sepenuhnya kepada golongan sasaran. Berjuta-juta malah berbilion-bilion ringgit akan dibazirkan buat tujuan-tujuan lain.

Bagaimana bila hanya projek-projek kediaman sanggup milik layak menerima bahan binaan dengan harga subsidi? Konsepnya hampir serupa menggunakan penjualan petrol RON95 hanya kepada kenderaan-kenderaan tempatan tetapi lebih rumit buat dilaksanakan bagi bahan-bahan binaan.

Pemaju dan kontraktor selalunya melaksanakan beberapa projek serentak. Jika mereka membangunkan kediaman mampu milik kemungkinan akbar mereka juga membangunkan kediaman kos-kos lain pada ketika yg sama. Mustahil buat memastikan bahan-bahan binaan buat projek-projek bisa milik nir digunakan untuk projek-projek lain. Siapa akan menguatkuasakannya? Adakah kerajaan memiliki tenaga yg mencukupi. Tambahan jua apabila projek-projek ini dalam tapak yang sama atau sebelah menyebelah.

Walau bagaimanapun lebih mudah buat kerajaan mengawal subsidi bahan-bahan binaan ini jika kerajaan sendiri yg membina kediaman-kediaman tadi. Ini bukan sesuatu yang baharu kerana memang masih ada projek-projek perumahan sama ada di bawah Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri. Walaupun projek-projek ini dilaksanakan oleh kontraktor-kontraktor mereka namun lebih mudah buat mengawalnya dari projek-projek swasta. 

Masalah yang melanda ini perlu dipandang sebagai satu peluang bagi kerajaan buat terlibat secara bersungguh-sungguh pada pada pelatihan kediaman bisa milik. Dengan bilangan unit yg begitu besarsudah tentu tidak mustahil buat menurunkan kos walaupun menurut pengalaman sebelum ini, kos projek kerajaan selalunya lebih mahal berdasarkan kos projek partikelir. Perlu terdapat permulaan baharu. Kita perlu melihat ke Singapura bagaimana 81 peratus penduduk republik itu tinggal pada kediaman yg dibina sang pemerintah melalui Housing Development Board (HDB).

Terdapat poly tanah-tanah kerajaan yang boleh dibangunkan untuk kediaman rakyat atau pembangunan bercampur mengandungi kediaman rakyat. Sama ada tanah-tanah kosong atau bangunan-bangunan lamayang perlu dibangunkan semula. Di masa dahulu, lot-lot ini akan diberikan pada para kroni yg akan menjualkannya pada pihak ketiga buat mendapat laba besaryang segera. Amalan ini perlu diberhentikan. Kerajaan sendiri yg perlu membangunkannya.

Pulangan kepada kerajaan bila membina pembangunan bisa milik mungkin nir dengan tinggi membangunkan pembangunan komersial melalui syarikat ketiga tetapi adakah kerajaan memerlukan keuntungan tadi? Kerajaan perlu melabur buat keselesaan & kemudahan wargakerana ia adalah pelaburan jangka panjang. Jangan hanya melihat laba jangka pendek waktu wargaterkial-kial buat merealisasikan kediaman impian mereka.

DATO’ ISKANDAR ABDUL SAMADKetua PenyelarasPusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan (REACH) – HARAKAHDAILY 15/6/2022

Share: