epilepsies-epileptiques.com merupakan blog informasi terkini semoga kalian bisa mendapatkan informasi menarik dari blog ini.

Kamis, 21 April 2022

Tempat Tinggal Vs Honor : Berapa Harga Tempat Tinggal Layak Buat Honor ?

Sebab apa? Bukan bahagia-bahagia buat korang beli tempat tinggal, & ada poly lagi kasus yg korang kena tahu. Jadi apa sebenarnya yang korang perlu memahami? Jom baca artikel ni!

1. Preparation sebelum korang beli tempat tinggal

Tak kira berapa honorkorang, benda ni memang kena ambik memahami. Bila korang tidak tahu atau buat-buat tidak tahu, nanti takut jadi terbeban apabila korang beli rumah tanpa ilmu basic di masa hadapan.

Sebenarnya, beli rumah ini bukan benda yang remeh. Harga tempat tinggalboleh mencecah puluh ribu hingga seratus ribu lebih ringgit. Jadi, terdapat tiga perkara yg sangat penting buat korang buat preparation iaitu:

I. Tahu matlamat atau karena apa korang beli tempat tinggal

Yang pertama, tahu matlamat atau sebab apa korang beli rumah. Jangan cakap  beli rumah karena saja-saja, sebab nak flex dekat media sosial. Itu jalan ke neraka wang ye saudara termuda-saudara termuda.

Pastikan korang jelas menggunakan matlamat buat beli rumah, sama ada buat duduk sendiri atau buat pelaburan. Bagi setiap matlamat ini, ketahui risiko bagi pembelian tempat tinggalsama terdapat buat tinggal sendiri atau menjadi satu pelaburan.

Contoh faktor risiko yang korang kena ambil kira ialah:

Tinggal sendiri

Kalau untuk tinggal sendiri, lepas tu korang pilih dekat dengan loka kerja, kena fikir risiko jikalau dibuang kerja atau ditukarkan tempat kerja

Pelaburan

Kalau buat pelaburan hartanah, ada risiko sama ada tiada penyewa atau berlaku kerosakan atau kerugian yang perlu ditanggung

II. Tahu kos lain beli tempat tinggal(cukai, maintenance)

Bile dah kentara matlamat, memahami risiko, jangan lupa harga tempat tinggaltu bukan semata-mata harga rumah je. Ada banyak lagi kos tambahan yg lain perlu dikeluarkan sebelum boleh beli tempat tinggalmisalnya kos guaman, duti setem, caj Sales and Purchase Agreement (SPA) dan sebagainya.

Lepas beli rumah, terdapat pula cukai tanah, cukai pintu & jua yuran maintenance. Haaa jadi ingat, pastikan korang dah prepare siap-siap dalam otak, apa yg korang kena memahami sebelum beli rumah!

Nak tahu aturan kos beli tempat tinggal? Boleh check dekat kalkulator pinjaman perumahan Loanstreet 

dua. Rule of 200

Rule of 200 ni korang boleh pakai buat tahu maksimum kelayakan pinjaman tempat tinggalyg korang boleh buat. Selepas kira gaji tolak dengan komitmen, asingkan sejumlah bulanan yang korang rasa selesa & tidak terbeban untuk bayar.

Kalau boleh, bayaran ansuran bulanan jangan lebih 35% honor . Sebab apa, korang masih perlukan lebihan gaji tu untuk belanja keperluan bulan-bulan.

Jom kita tengok macam mana nak guna rule of 200 ni:

ANSURAN BULANAN X 200= HARGA MAKSIMUM RUMAHCONTOH:

Gaji

35% GAJI (Maksimum ansuran bulanan)

HARGA RUMAH MAKSIMUM (ANSURAN BULANAN MAKSIMUM X 200)

CONTOH PASARAN RUMAH

RM1800

RM630

RM126 000

LELONG, SUBSALE

RM2000

RM700

RM140000

LELONG, SUBSALE

RM3000

RM1050

RM210000

LELONG, SUBSALE

RM4000

RM1400

RM280000

LELONG, SUBSALE

tiga. Faham faktor yg bank kira buat layakkan pinjaman

Sebenarnya, secara ringkasnya macam ni:

Rule of 200 boleh bantu korang untuk dapatkan anggaran harga maksimum tempat tinggaldan anggaran ansuran bulanan, tapi buat dapatkan pinjaman korang kena mintak menggunakan sape? Bank. 

Korang akan pinjam duit dengan bank, jadi buat memahami harga tempat tinggalyang sesuai menggunakan honor , korang kena ambil kira faktor apa bank decide buat layakkan korang dapat loan.

Bank akan kira beberapa faktor buat luluskan pinjaman korang & memilih korang layak atau tidak. Setiap bank ada kriteria berbeza mengikut apa yg dorang telah tetapkan.

Secara umumnya, ni faktor yang bank memutuskan untuk tentukan korang layak atau tak buat pinjaman:

Pendapatan higienis

DSR 

Net disposable income

Ada skor kredit yang indah

4. Kira pendapatan higienis

Yang ni formula paling simple buat korang kire:

Formula pendapatan bersih:

Gaji kasar - rabat tetap =

Contoh Fazura ada honorkasar sebanyak RM 1 500 ada rabat tetap sebesar RM 300. Jadi hasil tolak gaji bersih Fazura sebanyak RM 1 200. Simple kan?

Nak tahu minimum berapa pendapatan higienis bank terima?  Yang tu, kena tanya setiap bank berapa minimum pendapatan higienis yang diorang terima.

 

5. DSR (Debt service ratio)

Secara mudahnya, maksud DSR ini ialah nisbah hutang pada pendapatan bersih.

Pengiraan DSR ini digunakan buat memahami berapa banyak gaji bulan-bulan bayar buat hutang.

Sebab apa? Bank nak memahami korang ni bisa ke nir bayar kembali dekat bank ansuran bulanan tu.

Biasanya bank tetapkan DSR sebanyak 60% ke 70%, akan tetapi tak semestinya begitu. Tanya bank masing-masing yang nak buat pinjaman.

Ini formula yg korang kena tahu buat DSR:

DSR= Total komitmen hutang yang ada (termasuk installment bulanan rumah baru )/pendapatan higienis

Total komitmen hutang- Listkan sendiri hutang pinjaman yg korang ada.

Anggaran installment bulanan baru- Buat anggaran guna kalkulator pinjaman perumahan Loanstreet.

6. Net Disposable Income

Seterusnya, Net Disposable Income. Secara ringkasnya bank nak kira menggunakan segala komitmen, NDI atau balance yg korang ada, logik atau tidak korang boleh survive dengan balance yang ada.

Sebab dorang pun nak tahu sanggup tidak korang teruskan menggunakan balance NDI untuk sara hayati korang bulan-bulan.

Ada bank yg menetapkan NDI ni berbeza bandar dengan luar bandar karena bergantung pada kos sara hayati. Nak memahami berapa NDI yg bank korang nak apply ni terima? Sekali lagi, angkat phone & call tanya bank korang.

Formula NDI:

Pendapatan Bersih - Semua Komitmen Hutang - Komitmen hutang baru = NDI

Kita buat sedikit pengiraan. Contoh pendapatan bersih Sarah RM 2400 selepas ditolak KWSP. Ada komitmen hutang kereta Saga sebesar RM 400. Anggaran installment baru beliau adalah RM 800.

Jadi,

RM2400 - RM400 - RM800= RM1200 #NDI Sarah

TIPS: Boleh guna kalkulator kelayakan ni buat mudahkan pengiraan korang.

7. Skor kredit yang rupawan

Bukan skor kad kredit poly hutang ye, skor kredit ni nak tengok korang ok tidak bayar hutang loan, ada kasus tidak. Kalau bayar benda lain setiap bulan pun tertunggak, lagi lah bank takut nak bagi pinjaman.

Nampak remeh kan, akan tetapi ini keliru satu kriteria yang bank akan tengok. Jadi, jaga skor kredit korang rupawan-bagus.

Ada beberapa mitos atau keliru faham mengenai tempat tinggaldan honoryg kami nak kongsikan jugak:

Gaji kecil tak boleh beli rumah

Gaji kecil sebenarnya boleh beli rumah, menggunakan harga yang sesuai dengan honorkorang dan korang benarbisa nak bayar (ada rumah kos rendah, skim tempat tinggalmampu milik dan sebagainya.

Bila korang honormini, boleh kukuhkan lagi dengan tambah pendapatan. Pastikan terdapat transaksi pada bank, menjadi dokumen buat kukuhkan permohonan korang. 

Kitorang memahami susah dengan gaji minibuat beli tempat tinggal, akan tetapi tidak tidak mungkin & memang poly kesenangan yang kena korbankan. Kalau korang betul-benarnak buat, kami sokong 100% dan tabik spring!

Kawan saya gaji sama menggunakan aku boleh lulus, kenapa gw tak lulus &  tidak layak pinjaman perumahan?

Ingat, jumlah gaji tak semestinya menentukan kelulusan. Sebab apa? Komitmen berbeza setiap individu & terdapat poly faktor lain yg diambil kira misalnya yg kami kongsikan. 

Share: